niedziela, 29 stycznia 2012

2. Mangostan dla zdrowia.


Mangostan: w ostatnich latach stał się przedmiotem licznych badań naukowych. Na całym świecie uniwersytety medyczne oceniały korzyści zdrowotne tej rośliny. Wyniki badań potwierdziły niezwykłe właściwości substancji chemicznych tego owocu.

Mangostan a ksantony – w naturze istnieje ponad 200 ksantonów, a ponad 40 z nich jest obecnych w owocu mangostanu – nie tylko w miąższu, ale w całym owocu. Szczególnie dużo ksantonów zawiera skórka.

Ksantony to bardzo silne antyoksydanty, znacznie skuteczniejsze od popularnej witaminy C lub E.

Mangostan zawiera wiele substancji biologicznie czynnych. Są to przede wszystkim antyoksydanty (katechiny i inne klasy polifenole), polisacharydy (o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybicznym) oraz stilbeny.

Dodatkowo zawiera również witaminy (witamina A i E, beta karoten, tiamina, ryboflawina, witamina C), składniki mineralne: potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i inne.

Brak komentarzy: