To, że się wie nie wystarczy


Tylko niewielu ludzi wie lub wierzy, ze istnieje niewątpliwy związek pomiędzy chorobami cywilizacyjnymi , procesem starzenia się i określonymi substancjami odżywczymi.
Są ludzie, którzy w międzyczasie żyją i dorastają, i niestety nie będzie im dane tego się dowiedzieć.
A co, jeśli to rzeczywiście prawda?
Co dzieje się z jabłkiem, kiedy je przekroimy?
No właśnie. Powierzchnia staje się brązowa.
Dlaczego?
Wiele osób zna odpowiedź, przyczyna to tlen, wolne rodniki i proces oksydacyjny, żelazo rdzewieje w wyniku tego samego procesu.
Co można zrobić, żeby zapobiec procesowi brązowienia?
To wie każda gospodyni domowa: powierzchnię należy skropić sokiem z cytryny.
Dlaczego sokiem z cytryny?
Co jest w nim takiego?
To jest jasne witamina C. To ona zapobiega oksydacji „starzeniu się” i rdzewieniu jabłka.
Nowe badania w tym zakresie potwierdziły, że antyoksydanty nazywane też „łapaczami wolnych rodników”, mogą odgrywać tę samą rolę w naszym organizmie.
Proszę wyobrazić sobie książkę historyczną, która została napisana w 2050 roku.
Treść mogła być taka:
„ Na początku 21 wieku ludzie zakończyli badania nad działaniem antyoksydantów i tym samym znaleźli rozwiązanie dla poważnych problemów spowodowanych chorobami cywilizacyjnymi.
Z niewiadomych przyczyn przedziwna mieszanka ignorancji, wygody i kurczowego trzymania się starych wzorców myślowych spowodowała, że zanim się ta wiedza rozpowszechniła i znalazła zastosowanie upłynęło wiele lat..”
Czy musi się tak stać?
To, że się wie nie wystarczy. Potrzebne jest właściwe działanie.